Niezwykły weekend w Czarnym Dunajcu za nami!!. Pragniemy wyrazić wdzięczność i uznanie dla wszystkich, którzy byli w piątek na cmentarzu i pracowali. Od 2016 roku

dbał, by cmentarz nie został pochłonięty przez przyrodę organizując porządki. Wszyscy obawialiśmy się, kiepskiej pogody. Tymczasem od 9 do 16 ani kropelki. Praca była okazją do zapoznania się bo z niektórymi znaliśmy się dotychczas z naszego profilu. Co cieszy byli mieszkańcy Czarnego Dunajca i okolic oraz przedstawiciele Krakowa, Tarnowa, Jasła, Mielca. Czy to nie wspaniałe byliśmy wszyscy razem w jednym celu. Nie ma słów oddających ten wspaniały widok kiedy tyle razy widzieliśmy pusty zapomniany cmentarz a tu nagle tyle życia i tyle młodych ludzi . Po pracy dzięki Wojtkowi Głowaczowi wszyscy udaliśmy się na wyjątkowe spotkanie ognisko połączone z historycznym wykładem Karoliny Panz, która podzieliła się swoimi badaniami i doświadczeniami za co dziękujemy i podziwiamy. Była to okazja do wspólnych refleksji podzielenia się doświadczeniami z innych miast, działań. W sobotę Michał Szaflarski poprowadził spacer ulicami Czarnego Dunajca, w którego opowieściach żyli jeszcze Żydzi a na ulicy przed synagogą było słychać śpiew kantora. Na tej ulicy właśnie podczas spaceru kiedy staraliśmy sobie to wyobrazić i usłyszeć spotkaliśmy naocznego świadka zbrodni pod synagogą dotąd nieznanej i nie opisanej. Kawałek dalej kolejny Pan opowiedział nam niezwykłą historię. Byliśmy poruszeni. To dowodzi jak ta historia trwa nadal w pamięci ludzi pomimo upływu lat. Niezwykłe dwa dni, które zapamiętamy na długo!!!

Dziękujemy wszystkim którzy byli z nami:

Asia Stempień, Inga Marczyńska, Mikołaj i Hava, Izabela SekulskaAnna Skrzypek z Franiem i Michałem,

Renata Wnuk-Szwajkos , Mikołaj Wnuk Szwajkos, @Janina Naskalska Babik, Joanna Pilarczyk,  Karolina Panz,

Iwona Wontorczyk, Karolina i Wojtek GłowaczMałgorzata GłowaczGrzegorz Głowacz, Rafał Głowacz, Gabriela Bałek, Katarzyna Piotrowska, Jagna Bukowska-ZiółkoDorota Drewniacka, Malwina Szweda,

Jan Głąbiński,Szymon Zmarzliński, Julian Buroń, @Anna Harbut, Anna Berych,Teresa Lis, Adam Berych.

W porządkach regularnie biorą udział także członkowie LNL

wszyscy macie piękne i wielkie .

Projekt realizowany przez Fundację Centrum

Porządki – spacer historyczny – wykład.

20 lipca 2020