Postanowiłem działać i spróbować zwrócić uwagę na fakt, iż jako sportowiec mogę  wykorzystać szansę na dotarcie w różne środowiska. Tak też się stało. Hasło olimpijczyk zbiera na cmentarz, towarzyszy mi od tamtej pory. Rozpoczęliśmy zbiórkę internetową. Konsultacje z Rabinem Avim Baumolem z krakowskiego JCC i jego osobisty związek z Krościenkiem zaowocowały opisaniem naszych prac na jego blogu w “The Times of Israel”. Informacja o projekcie w Krościenku poniosła się w świat: do Izraela, Stanów Zjednoczonych, Francji, Wielkiej Brytanii. Dzięki wsparciu anonimowych Darczyńców mogliśmy zabrać młodzież z Liceum im. Stefana Żeromskiego oraz Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II do Muzeum Obozu Zagłady Miejsca Pamięci w Bełżcu. Projekt zyskał wsparcie finansowe, dzięki któremu możliwa była jego realizacja.

17 czerwca 2018 w Krościenku nad Dunajcem po raz pierwszy od 76 lat odczytaliśmy imiona i nazwiska 256 mieszkańców zamordowanych przez okupanta w 1942 roku. W obecności władz gminnych, władz wojewódzkich, powiatowych, przedstawicieli Rabina Schudricha, przedstawicieli AJC, JCC, mieszkańców, młodzieży szkolnej, grona pedagogicznego, duchownych Rabina Aviego Baumola oraz księdza Krzysztofa Kutka którzy poprowadzili modlitwy, rodzin potomków Susskind z Australii oraz Neugroschel ze Stanów Zjednoczonych, które odsłoniły pomnik - pamięć została przywrócona. Syn Salomona Susskinda wysypał na masowy grób ziemię z Erec Israel i odmówił modlitwę - to symboliczny pochówek dla bestialsko zamordowanych. To momenty, o których mogłem tylko marzyć.

KROŚCIENKO

Upamiętnienie Żydów z Krościenka ofiar Zagłady 1942

Upamiętnienie Żydów z Krościenka nad Dunajcem.

Przystępując do projektu nie wiedziałem nic na temat lokalnej społeczności. W trakcie prac dotarło do mnie, że zagładę przeżyło 8 mężczyzn. 17 czerwca udało się ugościć potomków rodzin, co było niezwykle wzruszającym doświadczeniem. Na koniec Pan Koterba - świadek tamtych wydarzeń - przywołał pamięć tamtych tragicznych dni w pełnej emocji, osobistej historii. „Ziemio nie kryj mojej krwi iżby mój krzyk nie ustawał” cytat z Księgi Hioba przykuwa teraz wzrok odwiedzających cmentarz w Krościenku nad Dunajcem, a pod nim 256 imion i nazwisk ludzi. Bo to o ludzi chodzi, nie liczby!

fot. Jacek Taran