Zespół ludzi projektu LNL z Czarnego Dunajca:

Anna Staszel, Michał Szaflarski, Wojtek Glowacz, Karolina Głowacz,

Jagna Bukowska-Ziółko, Rut Kurkiewicz-Grocholska, Szymon Grocholski, Ida Grocholska, Małgorzata Głowacz, Grzegorz Głowacz, Karolina Panz, Wojciech Panz, Marta Mazik, Ania Hornowska, Wojtek Szumowski, Przemek Jaskierski.

Złoci darczyńcy: Howard Unger i Michał Rusiecki

Srebrni darczyńcy: Jadzia Popiela, Magdalena Góralczyk, Avi Susskind

Oraz ponad 150 osób z kraju i ze świata.

CZARNY

DUNAJEC

Upamiętnienie Żydów z Grybowa ofiar zagłady 1942

Dzięki Państwa wsparciu i aktywności wspólnie zrealizowaliśmy 3 pomniki. Pomnik centralny z 494 imionami i nazwiskami ofiar oraz dwa pomniki na zbiorowych grobach (białe macewy). Odszukaliśmy i zabezpieczyliśmy 4 zbiorowe groby. Odnaleźliśmy poza cmentarzem macewy, które poddane zostały renowacji. Zbudowaliśmy lapidarium w miejscu odkrycia ruin domu przedpogrzebowego z pomnikiem menorą pamięci. Ogrodziliśmy cmentarz wspólnie z fundacją Rodziny Nissenbaumów. Zbudowaliśmy również ścieżki z kamienia piaskowca. Zainstalowaliśmy system monitoringu, a teren cmentarza został oświetlony. Zorganizowaliśmy pierwszy spacer śladami Żydów Czarnego Dunajca, zwiedzanie synagogi.

Niestety z powodu pandemii nie mogliśmy zorganizować uroczystego upamiętnienia wraz z potomkami i wszystkimi, którzy chcieliby uczcić tą chwilę. Dlatego też zachowując obostrzenia sanitarne w wąskim gronie  uroczyście odczytaliśmy 494 ofiar  z imienia i nazwiska, linijka po linijce dla „Nich", dla pamięci, dla Ludzi, nie liczb.

Dziękujemy wszystkim obecnym na odczytaniu i bądźmy razem za rok w zdrowiu na oficjalnej uroczystości.

Upamiętnienie Żydów z Czarnego Dunajca.