Dzięki Państwa wsparciu tak powstają nasze dwa pomniki dedykowane ofiarom pochowanym w zbiorowych grobach na terenie cmentarza w Czarnym Dunajcu. Ręczne inskrypcje wykonuje Pan artysta Edward Haluch odpowiedzialny za wykonanie naszych pomników. W wyniku prac z ekspertami Komisji Rabinicznej oraz Fundacji Zapomniane zlokalizowaliśmy 4 zbiorowe pochówki, które do tej pory były niczym nie wyróżniającym się zarośniętym polem. W tych miejscach spoczywają rozstrzelani w czasie Zagłady młodzi chłopcy z obozu pracy w Czarnym Dunajcu oraz kilka rodzin zamordowanych w maju i sierpniu 1942 i późniejszym okresie.
W wyniku prac dotarliśmy do personaliów większości ofiar. Poświęcimy tym tragicznym wydarzeniom osobne wpisy.
Tekst Inskrypcji:
"Tu Spoczywają Błogosławionej Pamięci Żydzi z Czarnego Dunajca i okolic mężczyźni, kobiety i dzieci zamordowani w czasach Zagłady i pochowani na tym cmentarzu.
Niech Ich Dusze Mają Udział w Życiu Wiecznym"

P.S Pamiętamy o naszym przyjacielu, śp. Krzysztofie który wykonywał białą macewę w Grybowie oraz pracował przy upamiętnieniach Fundacji Zapomniane.
W dalszym ciągu walczymy o nasze macewy prosimy o wsparcie wystarczy kliknąć przekaż datek
Projekt realizowany przez Fundację Centrum

Tak powstają nasze pomniki