W czwartek byłem z wizytą w Zespole Szkół Prywatnych im.prof Jana Venuleta w Nowym Targu w klasach mundurowych w ramach naszego projektu w tym mieście. Po długiej przerwie spowodowanej covidem nareszcie w realu a nie na zoomie. Opowiedziałem o mojej drodze zarówno sportowej jak i projektowej. O patriotyźmie, marzeniach, porażkach i ciężkiej pracy nie zabrakło oczywiście historii. Przypomniałem o tragedii żydowskich sąsiadów w tym o kilku żydowskich żołnierzach w mundurze z Nowego Targu jak Abel Rozental w cywilu krawiec, w czasie wojny polsko-bolszewickiej brał udział w bitwie pod Dytiatynem zwanej Polskimi Termopilami lub rówieśnik moich słuchaczy gimnazjalista Adolf Gutfreund oraz Inżynier Maurycy (Moniek) Papier, który walczył na froncie I Wojny Śiwatowej a w cywilu zasłużył się dla miasta jako radny i społecznik. Obaliliśmy wspólnie z młodzieżą kilka stereotypów. Zachęcałem do działań społecznych, wolontariatu ale mundurowych przekonywać nie trzeba . Dziękuję Pani Dyrektor, Panu wychowawcy, uczniom za chęć wspólnego działania. Do zobaczenia na porządkach i na uroczystości po, której szkoła obejmie patronat nad miejscem pamięci o ofiarach Zagłady.
Dziękuję Karolina Panz za tyle wspaniałych informacji o mieszkańcach Nowego Targu

Z wizytą w szkole

12 czerwca 2021