Oprócz zmian na cmentarzu zmieniają się także nasze odnalezione macewy. Tu drobna próbka jak było i jest. Zebraliśmy dzięki Państwu na zbiórkach 15 tys zł. Renowacja macew i lapidarium to koszt około 23 tys zł.

Czy nie było warto? Po lewej macewa, która 75 lat przeleżała pod ziemią na jednym z podwórek po prawej ta sama macewa w trakcie renowacji. Cmentarz bez macew (kiedy ruszaliśmy z projektem), wkrótce będzie miał lapidarium z odnowionymi nagrobkami oraz tablicami edukacyjnymi. To wszystko jest możliwe dzięki współpracy wspaniałej ekipy LNL z Podhala oraz Państwa wielkich serc. W najbliższych dniach coraz częściej będziemy publikować relacje cieszące oczy i serca społeczności LNL, którą wspólnie tworzymy bo nasze prace wchodzą w etap najwspanialszy czyli etap końcowy prac na cmentarzu. Wspaniały bo widać w końcu efekty kilku miesięcy pracy ekipy w terenie i ponad roku za biurkiem w poszukiwaniu finansowania. Przed nami instalacja pomnika centralnego, budowa lapidarium, porządki, instalacja tablic edukacyjnych. O wszystkim będziemy Państwa z wielką przyjemnością informować!!

Macewy

31 sierpnia 2020