Jutro Ważna Rocznica Pamiętamy!!

Zapraszamy na kolejne wydarzenie współorganizowane z Sądecki sztetl w Nowym Sączu‼️ Już dzisiaj spotkanie z Anną Bikont. Jutro wykład dr Edyty Gawron, Marsz Pamięci, Apel Pamięci szczegóły poniżej w ulotce. Co najistotniejsze po raz pierwszy odczytane zostaną imiona i nazwiska ofiar tej zbrodni (nie możliwe jest ustalenie personaliów wszystkich ofiar ale odczytamy tych, ktorych udało się przywrócić pamięci).

Kalendarium przedstawia poszczególne uroczystości przybliżające nas do upamiętnienia i odczytania z imienia i nazwiska około 10 000 ofiar Zagłady. Przed nami jeszcze wydarzenia kulturalne i edukacyjne. Kolejna wystawa plenerowa pojawiła się w naszym mieście w ważnym dla tej tragicznej rocznicy. Jako fundacja wykonaliśmy już 3 wystawy plenerowe w naszym mieście a przed nami kolejne. PAMIĘTAMY‼️

29 kwietnia minie 80. rocznica największej egzekucji w dziejach Nowego Sącza. W ramach Akcji Kwietniowej Niemcy wymordowali 400 mieszkańców getta.

Ofiarami zbrodni stali się ludzie wielu zawodów i profesji, także dzieci. Na cmentarzu przy ul. Rybackiej Niemcy zamordowali 300 osób, a potem pijani oprawcy wkroczyli do getta, gdzie zabili w domach i na ulicach kolejne 100 osób. Opisy i relacje pozostawione przez świadków tych wydarzeń są wstrząsające. To największa zbrodnia, którą popełniono w historii miasta Nowego Sącza. Nie możemy o tym zapomnieć!

IBAN € PL 10 1930 1826 2640 0626 9966 0003
Account Number $ PL 80 1930 1826 2640 0626 9966 0004